Gezegendeki hemen hemen her ortam bakteri ve mikroorganizmaları içerir. Bir inç kare insan derisinde 600.000’den fazla bakteri olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Çoğu bakteri insanlar için zararsızdır. Ancak hastalığa neden olan organizmalar patojenler olarak adlandırılır, bunlar tehlikeli ve hatta ölümcül olabilirler. Örnek olarak yakın tarihin en bulaşıcı ve tehlikeli hastalıklarından biri olan COVID-19’dur.
İşte bu nedenle doğru türde dezenfektanların kullanılması, COVID, Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olmak açısından kritik öneme sahiptir. Piyasada birçok dezenfektan türü bulunduğundan, en iyi şekilde nasıl dezenfekte edip korunacağınız konusunda bilinçli bir karar vermek için artıları ve eksileri de dahil olmak üzere nasıl çalıştıklarını anlamak önemlidir.
Dezenfektanlar Nasıl Çalışır?
Dezenfektanlar, yaşayan bakteri, virüs, mantar veya küfleri yok etmek için uygulanan kimyasal maddelerdir. Her dezenfektan formülündeki “aktif bileşen”, genellikle hücrelerini bozarak veya zarar vererek patojenleri öldüren şeydir. Aktif bileşenlere genellikle çeşitli amaçlarla diğer bileşenler yardımcı olur.
Covid 19 gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önleme söz konusu olduğunda, hiçbir şey eski moda el yıkamanın yerini tutamaz.
Ancak su ve sabun yoksa, bir sonraki en iyi seçeneğiniz en az yüzde 60 alkol içeren alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanmaktır.
Üreticilerin bazı el dezenfektanlarını test ettikleri ve bunlardan birinin “yüzde 81 metanol ve etil alkol içermediğini”bulmuşlardır. O zamandan beri, hangi el dezenfektanlarının metanol içerdiğini ve kullanım için güvenli olmadığını görebileceğiniz birkaç tavsiye yayınladılar.
“Metanol içeren el dezenfektanına maruz kalan tüketiciler, metanol zehirlenmesinin toksik etkilerinin potansiyel olarak tersine çevrilmesi için kritik olan acil tedaviye başvurmalıdır. Önemli miktarda metanol maruziyeti mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, bulanık görme, kalıcı körlük, nöbetler, koma, sinir sisteminde kalıcı hasar veya ölümle sonuçlanabilir. Bu ürünleri ellerinde kullanan tüm kişiler risk altında olsa da, bu ürünleri yanlışlıkla yutan küçük çocuklar ve bu ürünleri alkol yerine kullanan ergenler ve yetişkinler, metanol zehirlenmesi açısından en fazla risk altındadır.
Dezenfektan ürünleri kullanırken göz önünde bulundurulması gereken ve yapılmaması gerekenler şunlardır: