500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
Dezenfektanın Önemi

Dezenfektanın Önemi

Bir kişinin, üzerinde virüs bulunan sık dokunulan bir yüzeye veya nesneye dokunup ardından yıkanmamış ellerle kendi ağzına, burnuna veya muhtemelen gözlerine dokunarak bütün mikropları lması mümkün olabilir. Bunun hastalıkların yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmese de, etkili ioşduğunu biliyoruz. Görünür şekilde kirli yüzeylerin temizlenmesi ve ardından dezenfeksiyon yapılması kendimizi virüslerin neden olduğu hastalıklardan önlemek için en iyi uygulama önlemidir.

Mikroplar her yerdeler. Günlük aktiviteler sırasında dokunduğumuz ellere ve eşyalara bulaşabilir ve bizi hasta edebilirler. Önemli zamanlarda ellerinizi sabun ve su veya en az %60 alkol içeren el dezenfektanı ile temizlemek, hastalanmamak ve etrafınızdakilere mikrop bulaştırmamak için atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir.

Elleri sabun ve suyla yıkamak ile el dezenfektanı kullanmak arasında önemli farklar vardır. Sabun ve su, eldeki her tür mikropu yok etmek için çalışır, dezenfektan ise ciltteki belirli mikropları öldürerek etki eder. Alkol bazlı el dezenfektanları birçok durumda mikrop sayısını hızla azaltabilse de, doğru durumlarda kullanılmalıdır.

El yıkama, eldeki her türlü mikrop, böcek ilacı ve metal miktarını azaltır. Ellerinizi ne zaman temizleyeceğinizi ve hangi yöntemi kullanacağınızı bilmek size hastalıkları önleme konusunda en iyi şansı verecektir.El dezenfektanları, özellikle sabun ve suyun bulunmadığı durumlarda mikroplara karşı koruma sağlamaktadır. Çalışmalar gerçekten de bunların sadece ellerde bulunan mikrop sayısını değil, aynı zamanda türlerini de azaltmada etkili olduğunu göstermiştir.

İki ana el dezenfektanı türü vardır: alkol bazlı ve alkolsüz olan. İlki alkol miktarları ve türleri tipik olarak %60-95 izopropil alkol, etanol veya n-propanol içerir. İkincisinde, alkol, kuaterner amonyumlar genellikle benzalkonyum klorür adı verilen kimyasal bileşiklerle değiştirilir. Bunlar mikrop miktarını azaltabilir, ancak çoğu mikropları öldürdüğü bilinen alkolden daha az etkilidir.

Alkol bazlı dezenfekteler daha etkili olarak bakterileri öldürürler. Alkol, koronavirüsler de dahil olmak üzere belirli virüslerin yüzeyinde bulunan zarf proteinine saldırır ve yok eder . Bu protein, adı geçen virüslerin hayatta kalması ve çoğalması için hayati öneme sahiptir.

Çoğu virüsü öldürebilmek için bir el dezenfektanı en az %60 alkol içermelidir. %60’tan az alkol içeren el dezenfektanları sadece virüslere karşı daha az etkili değil, aynı zamanda bakteri ve mantarlara karşı da daha az etkilidir, mikropları tamamen öldürmek yerine sadece büyümesini azaltırlar.

Sabun ve suyun olmadığı durumlarda en az %60 alkol içeren el dezenfektanları pratik bir alternatiftir. Bunları kullanmanız gerekiyorsa, doğru kullandığınızdan emin olun: Sabun ve suyla yıkarken olduğu gibi, ellerinizi tamamen kapattığınızdan emin olun parmak araları, bilekler, avuç içi, elin arkası ve tırnaklar dahil sonra en az 20 saniye boyunca iyice ovalayın. Bu tür bir ürünün kullanımının gerçekten etkili olması için olmazsa olmaz koşul budur.